Stamboom Gijsbert van Leusden

Link naar: Stamboom Gijsbert

De stamboom van Gijsbert van Leusden is de meeste interessante van alle 5 de stambomen. Als eerste leeft deze stamboom nog voort, in Duitsland onder de naam "Pels-Leusden" en in de USA als "Leusden".

De eerste generaties van deze stamboom waren namelijk hoog aangeschreven edelen in de stad Utrecht. De ene kleinzoon van Gijsbert, Johannes Leusden, was hoogleraar Hebreeuws aan de Universiteit van Utrecht, hij heeft ook een aantal bijbel vertalingen op zijn naam staan.

Voorblad van 1 van de vertaalde bijbels van Johannes Leusden

Omdat Johannes zo’n vooraanstaande persoon was in de stad Utrecht heeft hij de “van” laten vallen in zijn achternaam. Dit omdat er in de stad Utrecht al meerdere mensen “van Leusden” heetten, hierdoor kon er geen link gelegd worden tussen hem Johannes de hoogleraar en het gepeupel in de stad. De andere kleinzoon van Gijsbert, Willem van Leusden, was goudsmid in de stad Utrecht, ook een hele belangrijke positie in de maatschappij toen.

De beide zonen van Johannes Leusden (Rudolph en Johannes Wilhelmus) waren ook belangrijke mensen in de stad Utrecht. Zo was Rudolph hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en daarna lid van de Raad van State van de provincie Utrecht. Johannes Wilhelmus is tweemaal burgemeester geweest van de stad Utrecht en heeft nog in de Staten Generaal gezeten (het hoogste overheidsorgaan van de Republiek).

Johannes Leusden was ook degene die een familiewapen heeft “aangeschaft”. Omdat hij niet uit een familie van adel kwam, moest hij een familiewapen laten maken. Getuige het ontwerp van het wapen komt het overeen met de toenmalige tijdsgeest en de positie van Johannes zelf, zie familiewapen uitleg klik.

Bij de kleinzoon van Johannes Leusden, Guilielmo Pels Leusden, is het een verwarrend geheel. Vanuit zijn eerste huwelijk wordt Joseph Leusden geboren. Joseph emigreert naar de USA in rond 1810. Door een nog onbekende oorzaak verhuisd Guilielmo Pels naar Burgsteinfurt, net over de Duitse grens. Daar vervolgt deze stamboom zijn pad verder. Het leuke van deze tak is dat Pels, de tweede naam van Guilielmo, wordt bijgevoegd aan de achternaam en dus verandert in Pels-Leusden. Tegenwoordig is de naam nog steeds in leven in Duitsland, waaronder de inmiddels overleden schilder Hans Pels-Leusden.